Post-vakantie-post

Post-vakantie-post

Hoewel ook mijn postzegelactiviteiten in de vakantie op een laag pitje staan, zijn er altijd momenten waarin je hobby weer even de kop opsteekt. Na de vakantie een mooi moment om even op terug te kijken in de Grunopost. Vandaar de titel “Post-vakantie-post”, post van na de vakantie.

Bij mijn omzwervingen in Frankrijk kwam ik min of meer toevallig terecht in Dole in de Jura, een alleraardigst plaatsje waar Louis Pasteur geboren bleek te zijn. In zijn geboortehuis is een permanente tentoonstelling over zijn leven en zijn ontdekking om voedsel te pasteuriseren zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen en het voedsel langer houdbaar is. Na een wandeling langs de oude stadsgrachten en bijbehorende stadsmuren kwam ik via de markt op het kerkplein terecht in de basiliek Notre Dame, die zoals alle kerken in Frankrijk altijd open staat. Het is een gewoonte dan even een blik naar binnen te werpen omdat veel kerken meer dan de moeite waard zijn om te bezichtigen, zeker de godshuizen die dateren uit de 13e en 14e eeuw. Hoewel deze kerk op zichzelf niet zo bijzonder was, werd ik getroffen door een heel ongewoon beeld nl. een kader met postzegels dat bij een van de zijaltaren stond.


Dat is wel heel ongebruikelijk. Bij nadere bestudering bleek het een heel passend kader te zijn dat een kleine verzameling bevatte van het leven van Jezus Christus met materiaal uit allerlei landen.


Toen herinnerde ik me ook dat tijdens het Rembrandtconcours in 1984, een internationaal filatelistisch jeugdconcours waar ik als jurylid aan meewerkte, het team uit Dole hoge ogen gooide.


Kennelijk is Dole nog steeds een goede postzegelstad!

Op weg naar huis hebben we ook de Elzas bezocht waar natuurlijk Straatsburg en de wijnroute langs “Les vins d ´Alsace” het meest de aandacht trekken. Tijdens die “route du vin” kom je ook langs Riquewihr, een klein, zeer toeristisch stadje dat nog helemaal ommuurd is. Het mooie van Riquewihr is voor mij het “chateau” want daarin is het museum van de Franse posterijen gevestigd. Officieel heet het “Musée de la Communication en Alsace” want ook de andere poten van de vroegere PTT, de telegrafie en de telefonie, worden er uitgebreid getoond. De tentoonstelling over de post moet het niet hebben van veel postzegels maar vooral van zaken die met het postvervoer te maken hebben gehad. Zo staat er een prachtige postkoets voor de ingang van het kasteel,


en ook binnen vindt u verschillende postkoetsen.


De oudste staat afgebeeld op een beeldhouwwerk uit de klassieke oudheid waarop u een Romeinse postwagen ziet afgebeeld.


Postlopers uit vroegere eeuwen staan er in vol ornaat uitgedost.


Verder allerlei attributen die bij de post horen, zoals de uithangborden van de poststations langs de route van de postkoetsen,


maar ook de uniformen van de post uit allerlei landen. Zo ook van KPNPost uit Nederland,


maar ook uniformen uit de verenigde Staten, Japan, Argentinië enz. Wist u trouwens dat de bestellers van KPNPost ook schoenen met het logo van het postbedrijf droegen???


In Riquewihr zijn ze te zien. Ik heb het in ieder geval nooit geweten. Wat opvalt is dat het museum de snelle ontwikkeling van PTT tot KPN tot TNT niet helemaal heeft kunnen bijhouden. Van TNTPost ontbreekt (nog) ieder spoor. Maar met de dreigende ontslagen voor de postbodes van TNTPost, is er binnenkort vast wel een uniform over voor het museum.

De titel van de tentoonstelling luidde “Les monde des facteurs, facteurs du monde” (de wereld van de postbodes, postbodes van de wereld). Op een leuk kaartje met de afbeelding van de Griekse god Mercurius, de bode van de goden, werd dat met een speciaal stempel nog eens zichtbaar gemaakt.


Heel toepasselijk was op de kaart een zegel van Colmar geplakt, het prachtige stadje vlak bij Riquewihr met de beroemde vakwerkhuizen langs vele grachtjes. Aan de linkerkant van het zegel ziet u het stadsdeel dat “Petit Vénise” (klein Venetië) genoemd wordt. Naast het postvervoer krijgen in het museum ook andere vormen van communicatie veel aandacht, bijv. de ontwikkeling van de telegraaf dankzij de uitvinding van meneer Chappe en de ontwikkeling van de telefoon van apparaat met zwengel tot het mobieltje.

Als u een keer in de buurt bent in of buiten de vakantie, is het zeker de moeite waard even een bezoekje aan het Musée de la Communication te brengen.

John Tolsma



Centrum Philatelisten Vereniging Groningen Emmastraat 5
9722 EW Groningen
Tel: 050 - 525 96 10 info@philatelist.nl