Heeft u de film gezien? Brideflight

Heeft u de film gezien? Brideflight

Een tijdloos epos over drie ontheemde vrouwen die moeten omgaan met steeds terugkerend onrecht en de bijbehorende machteloosheid. De film 'Bride Flight', naar het boek 'bruidsvlucht' van Marieke van der Pol, speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af. Veel Nederlanders besloten destijds hun geluk in het buitenland te zoeken. De film toont een intiem beeld van de levens van drie totaal verschillende jonge vrouwen. Drie jonge bruiden Ada, Morjorie en Esther, die allen naar Nieuw-Zeeland emigreren in de hoop daar een beter leven te krijgen. Ook de ambitieuze en ongebonden Frank besluit naar de eilandengroep te verhuizen. Tussen Ada en de knappe vrijgezel Frank, bloeit tijdens de reis de liefde op maar Ada is zwanger van haar aanstaande in Nieuw Zeeland. Vol hoop en verwachtingen beginnen ze aan hun nieuwe leven. Ze weten niet dat door hun ontmoetingen op deze vlucht, de 'bruidsvlucht', hun levens voor altijd verbonden zullen blijven.

In 1953 werd een luchtrace georganiseerd van Londen naar Christchurch in Nieuw-Zeeland. De KLM deed mee met en stopte het vliegtuig vol met jonge bruiden (bruidsvlucht), die hun vooruit geëmigreerde echtgenoten achterna reisden. Dat historische gegeven is het aanknopingspunt van het boek en de film.

In 1950 werd het eeuwfeest van de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland gevierd. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest zou een air-race gehouden worden. Die werd echter uitgesteld tot 1953 omdat de voorbereidingen veel tijd in beslag namen.
De air-race werd georganiseerd door The Royal Aero Club in Londen en The Canterbury International Air Race Council in Christchurch Nieuw-Zeeland.The Royal Aero Club was een ervaren club in het organiseren van dit soort evenementen. In 1934 organiseerde zij ook de Melbourne-race (met de Uiver). Er waren twee klassen waarvoor men zich kon inschrijven: een snelheidsrace en een transport- handicap-race. Er waren slechts weinig deelnemers, vijf voor de snelheidsrace en drie voor de handicaprace.
De winnaar van de snelheidsrace werd Luitenant Burton van de RAF in 23 uur, 51 minuten en 7,2 seconden. Onder de drie deelnemers aan de Handicaprace was ook onze eigen KLM met een Douglas DC-6A. Plesman had gezagvoerder Kooper gezegd : "Race niet, maar zie dat je op de gebruikelijke wijze aankomt". Voor de bemanning


De bemanning van de KLM in de 1953 Air Race, DC-6A PH-TGA Dr Ir M H Damme. V.l.n.r.: 3e Officier J Noomen, Gezagv.. H A A Kooper, 1e Officier J F Griffith, 2e Officier P J Aarts

verschilde deze vlucht niet veel met andere vluchten. Met aan boord 52 passagiers, jonge emigranten, hun bagage plus vracht en post startte de heenvlucht. Er gingen aan post 59.106 stukken mee, naast 9,3 kg drukwerk. Merendeels was dit filatelistische post. (afb. 3 tot 5) Ook op de terugvlucht werd post meegenomen,ruim 230 kg.


Efficiënt werkend grondpersoneel zorgde ervoor dat de stops in tweederde van de geplande tijd plaatsvonden. De KLM eindigde als eerste in deze race. De 20.803 km lange tocht werd volbracht in 49 uur, 57 minuten en 13 seconden.

De meegenomen post bestond uit diverse poststukken.
officiële KLM enveloppe
luchtpostblad
Enveloppe met Rode Kruis serie
officiële retour enveloppe


De London Christchurch race van 1953 was tevens de laatste van de grote air races.

Op 7 en 14 september 2008, 55 jaar na de "last great air race" zond de VPRO radio, in twee uitzendingen van het programma "Het spoor terug" , een documentaire uit over deze race.
De vooraankondiging was als volgt:

Ooit was vliegen nog een echt avontuur. De beroemde Melbourne-"airrace" uit 1934 hield miljoenen aan de radio gekluisterd. Dat "onze" KLM-Uiver deze race won, behoort tot de hoogtepunten uit de nationale luchtvaartgeschiedenis. De laatste grote vliegrace werd in 1953 gehouden: deze keer van Londen naar het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Opnieuw won de KLM, deze keer met een DC-6 met de wat minder prozaïsche naam, de "Dr.Ir. M.H.Damme." Aan het woord komen drie vrouwelijke passagiers van de vlucht……….. (toeval?).

Hans Stoelinga



Centrum Philatelisten Vereniging Groningen Emmastraat 5
9722 EW Groningen
Tel: 050 - 525 96 10 info@philatelist.nl